Ok rozumiem.Jednak mam jeszcze jedno pytanie ,otóż w liście gatunków wykazanych w Polsce, na stronce jest tylko 5 gatunków z rodzaju(odkryłem to, przy poszukiwaniach M.lucifera):
Melangyna barbifrons (Fallén, 1817)
Melangyna compositarum (Verrall, 1873)
Melangyna lasiophthalma (Zetterstedt, 1843)
Melangyna quadrimaculata Verrall, 1873
Melangyna umbellatarum (Fabricius, 1794) Grzebiąc w internecie trafiłem min. na abstrakt Twojego artykułu w którym piszesz odnośnie rodzaju Melangyna :
"...W naszym kraju stwierdzono dotychczas obecność 10 gatunków. W
prezentowanym opracowaniu przedstawiono wyniki badań, obejmujące zagadnienia z zakresu
fenologii oraz występowania poszczególnych taksonów. Szczegółowo omówiono, włącznie z
podaniem stanowisk i porównano z danymi znajdującymi się w literaturze 4 nowe dla fauny Polski
gatunki:
Melangyna arctica (Zetterstedt 1838), M. coei Nielsen 1971, M. ericarum (Collin 1946),M.lucifera Nielsen 1980."(chętnie przeczytałbym ten artykuł

)
Dotarłem też do artykułu:
Dziewieć nowych dla Polski gatunków muchówek z rodziny bzygowatych
(Diptera: Syrphidae) z Ojcowskiego Parku Narodowego i innych
regionów kraju WIAD. ENTOMOL., 29 (4): POZNAN 2010 Anna KLASA, Bogusław SOSZYNSKI(a więc dosyć nowe dane...) ,i tam znalazłem M.coei i M.lucifera jako nowe dla Polski,ale to daje nam 7 gatunków ,brakuje trzech(do dziesięciu)...biorąc pod uwagę synonim M.compositarum =labiatarum ,pomyślałem że z dziesięciu można jeden odjać -ale to tylko taka moja dedukcja

,a więc brakuje M.ericarum i M.arctica ...Czy one były publikowane ,czy też przez zawiłości systematyczne i problem z jednoznacznym określeniem taksonu jest to niewiadoma ,o której dyskutujemy??? Pytam z czystej ciekawości ,bo chciałbym zrozumiec o co chodzi z tymi listami gatunków...Na World of Syrphidae ,jest 358 gat,w Checklist jest 394 (Soszyński,2007),a Lista Gatunków na stronce podaje 388 ...Dyskusję dotyczącą Twojej listy czytałem ,ale od tej pory wszystkie niedociągnięcia o których pisałeś sa poprawione ,ale tak czy inaczej tych 4 gatunków brak...
Próbuję sobie wyrobić na to jakiś pogląd ,ale jako, że grupa jest mi obca idzie to ciężko i nie bardzo wiem czego się trzymać, jeśli chodzi o gatunki wystepujące w Polsce.(Checklisty krajów ościennych też przejrzałem

)
Tyle

,jeśli mozesz mi rozjaśnic nieco temat będę wdzięczny ;=).
Pozdrawiam Rafał.