Pierwszy to Eristalis arbustorum lub mniej prawdopodobne, że abusiva(abusiva ma gołą wić czułków, arbustorum długo owłosioną). Drugi to typowy Eristalis tenax.
Nie jestem pewien czy jest to ten sam co w poprzednim temacie. Samica/samiec (inne oczy - złączone, oddzielne) reszta bardzo podobna. Z góry dziekuję za pomoc. Nie jestem pewien czy właściwie pojąłem zasadę wklejania zdjęć. Dwa poniżej sa prawie 3-4 MB (wywoływane z RAW-ów) lekko kadrowane bez skalowania i zmiany wagi. Ostatnie tylko redukcja wagi zdjęcia. CD38. 05-08-2011. Toruń.
Załączniki
Ostatnio edytowany przez mwa66 2011-Sie-08, 17:40, edytowano w sumie 2 razy
OK. Dzieki. Od razu sprzedam siebie. Nie jestem dipterologiem, kolekcjonerem, itd. Jedyny kierunek to makrofotografia, ale z możliwością oznaczenia. Zdjęcia powinny mieć jakiś estetyczny charakter, niestety ma to wpływ na mozżliwość oznaczania. Pozyjemy zobaczymy. Pozdrawiam. Marek
Tutaj każdy coś tam fotografuje Witaj i pamiętaj ,żeby oprócz artystycznego wymiaru ,pstryknąć parę strzałów z profilu i z góry ,to daje wieksze szanse na oznaczenie. PS. podawaj datę i lokalizację. Pozdrawiam Rafał.