Co do Brachypalpus skłaniałbym się bardziej ku B. laphriformis, ale skoro odłowiłeś okaz to pewnie już oznaczony.
W sobotę odłowiłem już bardzo wiele bzygów, zarówno ilościowo jak i jakościowo:).
Kilkanaście osobników Orthonevra geniculata, kilka O. brevicornis. 
Dominowały oczywiście Eristalis spp. oraz Cheilosia pubera. 
Pojawiły się również pierwsze Heringia pubescens oraz Heringia latitarsis oraz samce Meligramma cingulata:)Ponad 20 gatunków jednego dnia to już całkiem przyzwoita liczba. Wyprawa bardzo udana ze względu na wymienione rzadkości  Orthonevra oraz H. latitarsis, których jak do tej pory nie łapałem.
Melangyny wyciągałem już tylko z pułapek.
Na środę planuję powtórkę z rozrywki w bagiennych lasach okolic Włoszczowy:)

.Ja jako błądzący w ciemnościach w ciągu dwóch tygodni jazdy terenowej ,z ciekawszych (dla mnie
 .Ja jako błądzący w ciemnościach w ciągu dwóch tygodni jazdy terenowej ,z ciekawszych (dla mnie   )gatunków, które potrafię oznaczyć ,mogę wymienić :Xylota meigeniana,X.segnis,C.berberina,Criorhina asilica(?),Voloucella pellucens,Callicera aenea ,Eriastalis intricaria,Chrysotoxum cautum,Chrysotoxum fasciatum + 2 gatunki z tego rodzaju,Helophilus sp.(chyba 3 gat.?),Leucozona lucorum,Myathorpa florea,3 gat.Brachyopa sp.,i jeszcze dziesiątki innych okazów, które oznaczał będę zimą.Tak w telegraficznym skrócie...fotografie,miejsca obserwacji i parę ciekawostek z wypadów chyba dopiero jesienią...Piszcie co i w jakich środowiskach lata, bo to bardzo pomaga  .
 )gatunków, które potrafię oznaczyć ,mogę wymienić :Xylota meigeniana,X.segnis,C.berberina,Criorhina asilica(?),Voloucella pellucens,Callicera aenea ,Eriastalis intricaria,Chrysotoxum cautum,Chrysotoxum fasciatum + 2 gatunki z tego rodzaju,Helophilus sp.(chyba 3 gat.?),Leucozona lucorum,Myathorpa florea,3 gat.Brachyopa sp.,i jeszcze dziesiątki innych okazów, które oznaczał będę zimą.Tak w telegraficznym skrócie...fotografie,miejsca obserwacji i parę ciekawostek z wypadów chyba dopiero jesienią...Piszcie co i w jakich środowiskach lata, bo to bardzo pomaga  .