Dołączam jeszcze obiecane zdjęcia biotopu T. apiforme. Na pierwszym zdjęciu miejsce gdzie łowię co roku T. vespiforme. Kolejne trzy pierwsze zdjęcia pokazują łąkę nadrzeczną (strzałkami zaznaczyłem miejsce złowienia okazu T. apiforme). W promieniu 100 m małe zbiorniki wodne (obszar starorzecza) oraz rzeka Reda. Pobliski kompleks leśny to skraj Puszczy Darżlubskiej, po drugej stronie doliny Redy jest Trójmiejski Park Krajobrazowy. Na ostatnim zdjęciu rzeka Reda (50m od stanowiska).
Uzupełniając temat Temnostoma sp. to zgodnie z przewidywaniami dziś rano w tym stanowisku widziałem kolejne 4 okazy na baldachach (wszystkim udało się niestety uciec), a ok. 12-tej złowiłem jeden okaz Temnostoma vespiforme (dopiero będę patrzył który gatunek) na głogu oraz jeden okaz T. bombylans (również nowy gatunek dla mnie wykazany z mojego terenu).
Z ciekawszych gatunków dziś to:
- Blera fallax - obserwacja na głogu
- Ceriana conopsoides - 2 okazy (złowione jednym machnięciem siatki

- Criorhina sp. - myślę, że ze 2-3 gatunki na głogu (na pewno widze C. asilica i C. berberina) - odłowiłem jakieś 8 okazów.
- pierwsze w tym roku obserwowane Myathropa floera, kilka gatunków Eristalis sp., dużo Sericomyia silentis, jedna obserwacja Sericomyia lappona, tony Cheilosia sp..., przegląd gatunków Didea sp., Dasysyrphus sp.., Eupeodes sp...
Co ciekawe głogi dopiero zakwitły (w centrum miasta kwitną od jakiegoś tygodnia-dwóch), a niektóre dopiero zakwitną. Criorhiny spotkałem w dużej ilości dopiero dziś (pierwsza obserwacja pojedynczego osobnika kilka dni temu), co świetnie pokazuje jakie mam tu opóźnienie w wegetacji
[EDIT] Dołączam zdjęcia co fajniejszych gatunków.
Pozdrawiam
Robert