Zakładam tymczasowo ukryty wątek - przynajmniej do czasu wyjaśnienia zagadki. Osobniki Melangyna sp., które złapałem 10.04.2011 w nadleśnictwie Kąpino k. Wejherowa (6 samic i 1 samiec) wydają mi się nie wpasowywać z cechami w klucz Van Veena. Albo klucz ma błędy (Łukasz to już sygnalizował), albo mamy w kraju więcej gatunków. Warto by się temu przyjrzeć bliżej i wymienić doświadczeniami. Najbardziej przypominają mi M.pavlovskyi z japońskiego forum, mniej M.quadromaculata, mniej M.barbifrons. Wielkość wszystkich osobników oscyluje wokół 6,5mm (od 5,8 do 7mm). Wydaje mi się, że w terenie widziałem też osobnika bez plam (ale niestety tego jednego nie złowiłem) co by wskazywało jednak M. quadrimaculata, albo przypadkową zbieżność faktów.
a) postaram się opisać okazy, które mam i jeśli będzie możliwość - zrobić dobre zdjęcia wybranych cech
b) chciałbym przetłumaczyć na j. polski klucz do Melangyna z Van Veena - ułatwi nam to sprawę. Może uda nam się w nim poprawić błędne cechy...
Zaczynam od samca. Okaz mam - niestety tylko jeden. Są fotki tego osobnika zrobione w naturze - autorem zdjęcia jest Paweł Lipski (był ze mną na łowach).
- długość ciała 7mm
- brak plam na tergicie drugim (nawet minimalnych)
- prostokątne pary plam na tergitach 3 i 4
- oczy owłosione drobnymi włoskami na całej powierzchni
- cała twarz czarna, ale jakby opylona (ale niezbyt jasno, matowo), pionowa czarna pręga wyraźna, facial knob czarny
- nie widzę na skrzydłach obszarów bez microtichia
- tarczka ciemnobrązowa na środku, czarna dookoła
- widzę jakby dwa rodzaje owłosienia na końcu tarczki: górna warstwa to długie czarne włoski dłuższe od tarczki pofalowane tuż przed końcem (patrzeć z boku), dolna warstwa to wyrastające jakby od tylnego spodu tarczki jaśniejsze i dużo krótsze włoski zagięte na szczycie ku osi ciała (patrzeć z góry)
- przezmianki brunatne (brązowe)
- pterostigma brązowa
Wg. klucza nie jest to ani M.quadrimaculata (inny układ plam, inna wielkość) ani M.barbifrons (nie pasuje owłosienie oczu).
Załączam zdjęcia zrobione przez Pawła.