Oki. Przejrzałem wszystkie. Nie widzę żadnej większej zmienności pomiędzy tymi 6-ma samicami, które mam z okolic Kąpina k. Wejherowo (Puszcza Darżlubska). Wszystkie złowione tego samego dnia, praktycznie w tym samym miejscu, tej samej wielkości, te same smugi na czole, Naprawdę niewielkie różnice w plamach na II tergicie.
Na koniec jeszcze niespodzianka, bo poza tym co już poszło do publikacji będzie kolejna kropka na mapę (do nastepnych publikacji) i jednocześnie najpóźniej złowiony okaz:
1 samica
Kazimierz k. Reda (CF35)
30 IV 2011
Okoliczności złowienia: To jest odrębne stanowisko od tego w Kąpinie - odseparowany mały kompleks leśny niedaleko ujścia rzeki Redy (las bukowy na dużym wzniesieniu). Od pierwszego stanowiska oddalony jakieś 10km w linii prostej. Złowiona na upatrzonego w trawie na nasłonecznionym stoku wzniesienia (przy drodze śródleśnej).
Wybacz Łukasz, że dopiero teraz dosyłam - zapomniałem o tym osobniku - przeleżał razem z pozostałymi w zbiorze - nie odbiega ani wielkością ani pozostałymi cechami od samic z Kąpina (może tylko neznacznie bardziej pomarańczowe kropki na T2 i "rzadsze" smugi na czole. Ten gatunek może być bardziej pospolity niż się wszystkim wydaje
Dołączam zdjęcia
Pozdrawiam
Robert Żóralski