Dzięki Świętom Wielkanocnym i w związku z tym dłuższą przerwą na uczelni, w ostatnim tygodniu udało mi się wygospodarować trochę więcej czasu na wycieczki w teren (Swarzędz i okolice) i owady. Z ciekawszych bądź nowych dla mnie bzygów spotkałem:
Brachypalpus valgus: kilka osobników widzianych każdego dnia, kilka okazów złapanych
Brachypalpus laphriformis: 3 – 8 osobników widzianych w ciągu 1 dnia, kilka okazów złapanych
Brachyopa sp.: 4 okazy złapane – na pewno 3 różne gatunki
Eristalis oestracea: 3x obserwacja, w tym 1 okaz złapany
Volucella bombylans: 1x obserwacja
Criorhina ranunculi: 1x obserwacja
Microdon sp.: 1x obserwacja
Callicera sp.: 1 x obserwacja. Tutaj chyba warto podać datę bo to wczesny pojaw jak na ten gatunek: 23.04.14r. (charakterystyczny rodzaj, nie można pomylić z niczym innym; latała na wysokości mojej głowy więc miałem okazję dobrze się jej przyjrzeć. Długie czułki i żółto-złote „futerko”. Pozwalała do siebie podejść na odległość zasięgu ręki, ale kiedy próbowałem podnieść rękę lub moją „pseudosiatkę entomologiczną” to zaraz odlatywała gdzieś daleko i wracała kawełek dalej. I tak przez 1,5h aż w końcu odleciała na dobre

)
Chalcosyrphus sp. (z grupy
valgus/rufipes/femoratus): 1 okaz złapany
Chalcosyrphus cf. nemorum: 1 okaz złapany
Baccha sp.: obserwacja, stosunkowo licznie
Anasimyia sp.: na pewno 2 gatunki, 1 z nich licznie (odłowionych kilka sztuk)
Neoascia sp.: 1 okaz złapany
Helophilus sp.: 2 okazy – 2 różne gatunki
Poza tym trochę drobnicy, jakieś
Cheilosie,
Chrysotoxum. Drobnicy na razie nawet się nie przyglądałem, żeby określić chociaż do rodzaju. To chyba wszystko z ostatnich dni. Dodam tylko, że mam wrażenie, że 2 wymienione wyżej gatunki
Brachypalpusa nie należą tutaj do rzadkości (spotykam je częściej niż się tego spodziewałem). Pozdrawiam, Artur