Pierwsze bzygi u mnie (imago) spotkałem dopiero z dziś - okolice Redy. Mamy 1 kwietnia, czyli dosyć późno, ale biorąc poprawkę 1-2 tygodnie na szerokość geograficzną w stosunku do południa kraju to i tak nieźle. Temperatura w nocy bliska zeru, w dzień może 8-10 stopni.
Godzina 11-13 złowiłem 10 sztuk Melangyna sp. Będą co najmniej 2 gatunki. Prawdopodobnie to co zawsze, czyl M. pavlovskyi i M. lasiophthalma (duży rozstrzał wielkości), ale chcę potrzymać je kilka dni w lodówce i dopiero potem oznaczać. Kwiatów w lesie jeszcze niewiele. Wierzby dopiero otwierają się na żółto - bzygów tam akurat brak. Wszystkie osobniki Melangyna sp. wyłapałem jeden po drugim na trawie (a właściwie na zeszłorocznych liściach, bo trawa też się jeszcze niespecjalnie zieleni) w nasłonecznionych stokach tuż na skraju lasu - w promieniu 300m. Raczej żmudna zabawa - ledwo co je widać i trzeba wytężać wzrok. Co ciekawe wracając ok. 14-15 i w większym słońcu już ich w ogóle nie było. Mam nadzieję, że niedługo zakwitną już zawilce i przylaszczki i wtedy będzie łatwiej...
Powodzenia w łowach!
Pozdrawiam
Robert
[2012-04-14]
Dołączam zdjęcie spreparowanych okazów. 2 samice i 8 samców. Cieszą mnie szczególnie samce M. pavlovskyi (jeszcze nie oznaczałem fachowym okiem, ale patrząc na ogólny habitus to wszystkie mniejsze okazy na ten gatunek wyglądają), bo w zbiorze miałem dotąd 1 samca i wiele samic. W tym roku odwrotnie

[2012-04-21] Jednak 3 gatunki są na zdjęciu. Oznaczenia są następujące (rzędami):
1) M.pavlovskyi (male); M.pavlovskyi (female); M.pavlovskyi (male); M.pavlovskyi (male); M.pavlovskyi (male);
2) M.pavlovskyi (male); M.pavlovskyi (female); M. lasiophthalma (male); M. lucifera (male)
3) M. lucifera (male)
Jeśli chodzi o odróżnianie samców M. lucifera od M. lasiophthalma (może się przydać), to z cech, które widać na zdjęciu:
- (M. lucifera) plamy na tergicie 4 zwężające się ku osi ciała, (M. lasiophthalma) nie zwężające się
- (M. lucifera) bardziej okrągłe i mniejsze plamy na tergicie 2, (M. lasiophthalma) większe i bardziej trójkątne
Poza tym (nie widać na zdjęciu):
- (M. lucifera) kąt między oczami 110-120 stopni, (M. lasiophthalma) ok 90 stopni lub niewiele więcej
- (M. lucifera) srebrne opylenie żółtych plam na tergicie 4, (M. lasiophthalma) brak opylenia
Pozdrawiam
Robert Żóralski