Ot, taki prosty blog administratora

----
6 września 2008 - Wybraliśmy forum jako narzędzie do komunikacji i wymiany opinii pomiędzy nami. Jako narzędzie "forumowe" wybrany został popularny system phpbb. Świetnie nadaje się do prowadzenia dyskusji, ale także można w nim załączać zdjęcia do oznaczenia. Pozwala utrzymać porządek jeśli się umiejętnie nazywa wątki. Ma też wyszukiwarkę treści, a więc nadaje się znakomicie do naszych celów. Forum zostało początkowo ukryte przed światem. Nie chcieliśmy ruszać z "pustymi rękami".
Od momentu uruchomienia zaczęliśmy "porządkować" własne zdjęcia.
13 września 2008 - Do projektu dołącza J. Wenta i udostępnia nam sporo swoich zdjęć. Są bardzo dobre. Łącznie mamy już we trójkę ponad 150 fotografii Syrphidae. Łukasz zajmie się ich oznaczaniem, ja obróbką fotografii.
7 października 2008 - dodałem do forum nową funkcjonalność: kanał RSS dla forum Syrphidae.
Co nowego?
- ikonka RSS w górnej części strony (rys.1)
- kanał RSS widoczny pod adresem
Jak używać?
Kanał RSS to bardzo przydatna rzecz. Można używać dowolnego czytnika RSS (na przykład programu Thunderbird) do tego by być informowanym o nowych wątkach, które pojawiają się na forum. Wystarczy dodać adres kanału w swoim czytniku: i przeglądać nowe wątki i odpowiedzi na forum dokładnie tak samo jak pocztę mailową. Ja używam zarówno do poczty, jak i do RSS-ów program Thunderbird. Widok na (rys. 2). Gdybyście chcieli spróbować i mieli problemy z uruchomieniem RSS-ów u siebie dajcie znać. Chętnie pomogę.
Pozdrawiam
Robert