przez Andrzej » 2011-Cze-16, 21:21
Witam. 20 i 21 maja w Myśliborzy odbył się plener makrofotografii przyrodniczej zorganizowany przez Park Krajobrazowy "Chełmy" na Pogórzu Kaczawskim. Mówiłem o aspekcie dokumentacyjnym i praktycznym wykorzystaniu w ochronie przyrody makrofotografii na przykładzie rodziny Syrphidae. Zobowiązałem się sprządzić listę ciekawszych gatunków sfotografowanych w trakcie pleneru. Wąwóz Myśliborski to wąska, głeboka dolina (wciosowa) w podłożu skał zieleńcowych, ciągnąca się kilka kilometrów od źródlisk do wsi Myślibórz. "Wąwóz Myśliborski" to również nazwa małego rezerwatu przyrody utworzonego dla ochrony do niedawna jedynego stanowiska języcznika zwyczajnego w Sudetach. Koncepcja powiększenia rezerwatu na większą część doliny wracała wielokrotnie i choć nie została zrealizowana, to okresowo wstrzymywano gospodarkę leśną bądź ją łagodzono. Panują więc tu doskonałe warunki dla warunków saproksylofagicznych. 21 i 24 maja stwierdzono między innymi: Pocota personata, Calliprobola speciosa, Temnostoma meridionale, T. vespiforme, T. apiuforme, T. bombylans, Criorina asilica, C.berberina, C. floccosa, Chalcosyrphus eunotus.Mam nadzieję,że obserwacje te przyczynią się do zfinalizowania dużego rezerwatu przyrody.Pozdrawiam.Andrzej Szlachetka
- Załączniki
-

- Pocota personata